09 Oct 2024

Impact van de Euronormen op auto's in België

De Euronorm is een verordening die is ingevoerd door de Europese Unie. Het doel is om de vervuilende emissies van voertuigen te reguleren door ze een cijfer toe te kennen dat overeenkomt met hun vervuilingsniveau. Hierdoor kunnen lokale autoriteiten, bijvoorbeeld grote steden, rijverboden instellen voor de meest vervuilende auto's.

Impact van de Euronormen op auto's in België

Dit is al het geval in Brussel, Gent en Antwerpen, die lage-emissiezones (LEZ's) hebben ingevoerd. Andere zones in België bereiden zich hierop voor. In dit artikel bekijken we de gevolgen van de veralgemening van deze normen voor Belgische automobilisten.

Tabel met de huidige Euronormen

Het was in 1998 dat de Europese Commissie de Euronorm introduceerde. Het doel is om de emissieklasse te bepalen op basis van de hoeveelheid CO2, NOx en fijnstof die door een auto wordt geproduceerd. Hoe hoger het getal (van 1 tot 6), hoe minder vervuilend de auto is. Om de euronorm van je voertuig te weten te komen, kun je het bijbehorende kentekenbewijs raadplegen of de volgende tabel raadplegen.

Euronorm Datum van eerste inschrijving
Euro 0 Vóór 1 juli 1992
Euro 1 Tot en met 31 december 1996
Euro 2 Tot en met 31 december 2000
Euro 3 Tot en met 31 december 2005
Euro 4 Tot en met 31 december 2010
Euro 5 Tot en met 31 augustus 2015
Euro 6 Sinds 1 september 2015

De EURO 7-norm zal naar verwachting in 2027 worden ingevoerd, maar er zijn discussies gaande over wanneer deze zal worden geïmplementeerd en de precieze niveaus van emissiereducties die worden nagestreefd.

Gevolgen van de Euronormen voor Belgische automobilisten

Voor Belgische automobilisten hebben de gevolgen van de Euronormen momenteel vooral betrekking op de toegang tot bepaalde steden, met de invoering van LEZ's (lage-emissiezones). Zo mogen in Brussel alleen Euro 5- en Euro 6-voertuigen vrij circuleren. Euro 0, Euro 1 en sommige Euro 2, 3 en 4 voertuigen zijn al verboden. Ook in Antwerpen en Gent gelden gelijkaardige beperkingen, met als doel de luchtkwaliteit op drukke plaatsen te verbeteren. In het buitenland hebben steden als Parijs, Lyon, Amsterdam en Den Haag ook LEZ's ingesteld die voorkomen dat bepaalde voertuigen circuleren. Deze beperkingen gelden uiteraard ook voor Belgische automobilisten.

In Wallonië zal het hele grondgebied vanaf 1 januari 2025 worden getroffen door een beperking: Euro 1-, Euro 2- en Euro 3-auto's zullen niet meer op alle wegen kunnen rijden. Alle auto's die vóór 31 december 2005 voor het eerst zijn geregistreerd, vallen dus onder dit verbod.

In Wallonië is het schema van toekomstige beperkingen als volgt: vanaf 1 januari 2026 zullen alle Euro 4-auto's niet meer mogen rijden (d.w.z. alle auto's die tot eind 2010 zijn geregistreerd). Op 1 januari 2028 zullen alle Euro 5 dieselauto's niet meer kunnen rijden, daarna op 1 januari 2030 alle Euro 6 dieselvoertuigen.

Voor Belgische automobilisten heeft de euronorm ook een invloed op de keuze van het voertuig. Het doel van de norm is om de consument bewust te maken van vervuilende emissies die schadelijk zijn voor de gezondheid en bijdragen aan klimaatverandering. Dit bewustzijn moet consumenten aanmoedigen om minder vervuilende voertuigen te kiezen. Een voertuig dat voldoet aan een hoge Euronorm is daarom een criterium waarmee rekening moet worden gehouden bij de aankoop van een voertuig.

Euronormen hebben ook economische gevolgen voor kopers. Dit komt doordat oudere voertuigen, met een lage euronorm, een lagere inruilwaarde kunnen hebben.

Het doel van de Euronorm is om de overgang naar 100% elektrische mobiliteit te waarborgen. Op 1 januari 2035 wordt het op de markt brengen van voertuigen die fossiele brandstoffen verbranden in de hele Europese Unie verboden.

Dankzij het aanbod van elektrische mobiliteit van Leasys profiteer je van alle voordelen op het gebied van toegang tot de LEZ's en kostenoptimalisatie.

Met de BE FREE lange termijn huurformule van Leasys huur je de auto die bij je past en deze wijzigen tussen de 12e en 24e maand, zonder enige boete.

  • Deel dit bericht